tirsdag 28. september 2010

Gamle skatter


Når jeg arbeider med design av nye strikkemodeller, bestiller jeg ofte gamle bøker fra Nasjonalbiblioteket. Dette er vår felles kulturarv og alle kan låne bøker der. Mitt lokale bibliotek er svært hjelpsomme. Noen ganger kommer jeg over kuriositeter. Boka ovenfor gir beskrivelser av hvordan man syr alt fra uniformer til Lottedrakter. Legg merke til strikketøyet til jenta på tegningen. Jammen har det ikke lurt seg inn en H for kong Håkon mellom maskene. En kjær måte å lure "Herrefolket" på og å styrke samholdet blant befolkningen på. Boka er utgitt i 1940.


En skjønn, liten bok fra 1936. Jeg elsker den tidens grafiske uttrykk. Boka proklamerer at baby skal ha lys og luft og ikke tunge, gammeldagse og upraktiske klær.


Nydelig strikkekjole i "Havskum" mønster fra tidlig 50-tall.


Lille frøken elegant fra slutten av 40-tallet. Bedårende liten skapning.




En søt kanin som man kan strikke. Jeg bruker aldri disse oppskriftene, men jeg lar meg ofte inspirere av "ånden" i disse gamle bøkene. Tenk så mange timer som ble lagt ned i produksjon av baby og barnetøy den gangen. Det var ikke bare å stikke bort på HM og shoppe vilt og uhemmet. Skulle man ha noe fint, måtte man lage det selv.



mandag 27. september 2010

DIY bukser leksjon nr. 4


Her kommer 4. og siste leksjon i min buksesøm DIY. Fest beinkanten til buksebeinet med sømmen mot buksas innerbeinsøm. Strekk ribbekanten alt du klarer når du syr den fast til buksa. Du kan legge noen små legg dersom du får for mye stoff. Overlock eller zig-zag over sårkanten.


Fest linningen til buksa med en knappenål i hver side og en midt foran og en midtbak. Sy fast med rettsøm. Overlock eller zig-zag over sårkanten.



Press linningen nedover og sy en stikning ca 25 mm fra sømmen. Nå er buksa ferdig til å brukes av aktive gutter og jenter. En deilig bukse som sitter godt på barnet.


En gjeng med glade bukser i mykeste cordfløyel. Disse skal være med i vår nye kolleksjon. Det kommer mange fler plagg etterhvert, også strikkepakker, "Knit-Kits", med gensere, cardigans og vester som passer til, både til gutter og jenter.



lørdag 25. september 2010

DIY bukser leksjon nr.3


Her kommer leksjon buksesøm DIY nr. 3. Press sidesømmen bakover og sy en stikning over sømmen, ca 25 mm fra kanten.



Skal du ha applikasjon på buksa, er det fint å gjøre det nå. Her har jeg applikert på en gitar i cordfløyel. Kult til rocka barn. Jeg applikerer med stingbredde 3 og stinglenge 3 mm. Prøv deg fram. Symaskinene oppfører seg ulikt. Sømmen skal være så tett som mulig. Zig-zag søm, selvfølgelig. Min Berninamaskin har en egen fot for applikering. Den er kjempefin å bruke.

Nå syr du innerbeinsømmen. Overlock hvis du har det, hvis ikke rettsøm og zig-zag. Press sømmene mot bakbuksa.


Nå vrenger du det ene buksebeinet og legger det, rette mot rette inn i det andre og fester med nåler. Sy skrittsømmen og press den til samme side.



Her er linning og beinkanter sydd sammen og presset. Sy strikken sammen til en ring og legg den inni linningen. Sy fast med en stikning helt øverst, slik at den holder seg på plass.
Mer kommer om en kooort stund.
Bli med på Give Awayen min, da vel. Fine bøker du kan vinne. God lørdagskveld til alle dere hyggelige og snille bloggere. Jeg rekker ikke alltid å legge kommentarer, men jeg besøker dere flittig.




lørdag 18. september 2010

GIVE AWAY

Rykende fersk fra trykkeriet. En strikkeantologi med over 100 oppskrifter av kjente norske strikkedesignere og en av dem er jeg. Strikkedesignerene altså. Den ble kjempeflott. Jeg er stolt og glad for å være i så godt selskap. Her finner du oppskrifter/designs av (i alfabetisk rekkefølge):
Gunn Birgirsdottir
Lisbeth Bjørndal
Tove Fevang
Mette N. Handberg
Kari Hestnes
Grete Letting
Tine Solheim
Birte Aartun






Et lite utvalg fra boken. Dette er bare en liten smakebit av alle de flotte tingene man kan lage selv. Boken er nå ute for salg og den har en svært god pris. Kun kr. 199,- for 200 sider med flott inspirasjon og skaperglede.



Jeg vil gjerne dele gleden med dere og gi bort et eksemplar av boken i første premie. Som annen og tredjepremie gir jeg bort boken "Frodig strikk" som jeg er forfatter av.
Trekningen blir om ca 1 måned.
Reglene er som vanlig:
Kommentar til innlegget, ett lodd
Kommentar og følger av bloggen, to lodd
Kommentar, følger og legge link fra din blogg til min blogg, tre lodd
Kommentar, følger, link og at du legger ut Give Awayen hos deg, fire lodd
Er du følger og har link fra før, gjelder selvfølgelig det.
Dette blir spennende.
Lykke til og god helg til alle i Blogglandia.




fredag 17. september 2010

DIY bukser leksjon nr. 2

Det første du skal gjøre etter at du har klippet buksa, er å sy lommene ferdig. Jeg kanter med skråbånd og jeg har funnet på noe lurt. For å være sikker på at det ikke sklir ut og at jeg treffer beggen sidene av skråbåndet når jeg syr, presser jeg skråbåndet dobbelt, men slik at jeg ser 1 mm av den andre siden og da er jeg sikker på å få med begge lagene i en søm.

Nå skal du sy skråbåndet rundt lommene. Jeg syr det i en søm, men det krever øvelse og god presisjon. Du kan også sy båndet i "bretten" og brette rundt og sy fast. Vil du se bedre, kan du klikke på bildene da forstørrer du dem. Press godt når du har sydd. Pressing er viktig for et proft resultat.


Nå nåler du lommene fast til forbuksa. Det er lurt å nåle tett på cordfløyel så ikke det sklir.

Nå syr du lommene fast til buksa. Husk å la lommeåpningen stå åpen. Prøv om du greier å sy i samme søm som skråbåndet er sydd fast med. Synes du det blir alt for vanskelig med lommene, blir buksa fin uten lommer, også, så kan du heller sy lommer når du har fått litt mer trening. Som alt annet her i livet, øvelse gjør mester. (Uff, nå var jeg veldig pedagog).



Så legger du bakbuksa med retten opp og forbuksa med retten ned. Fest godt med nåler og sy med overlock. Har du ikke overlock, syr du en rettsøm med 1 cm sømrom. Når du har gjort det, renklipper du sømmen og kaster over med zig-zag søm. Nå er det vanskeligste faktisk gjort. Resten er bare plankekjøring. Neste leksjon kommer om noen dager.
Og tusen takk til snille Barbro for de fine stoffene. En overraskelse kommer i posten til deg.



onsdag 15. september 2010

Gratulerer med 65 års dagen til Mummitrollet!











Mummitrollene og alle de kjære figurene til Tove Jansson fyller i disse tider 65 år. Ikke dårlig å holde på populariteten i så mange år, men så er jo også Tove Jansson en sann kunstner og god kunst tåler tidens tann. Vi har og har hatt en del Mummiklær i nettbutikken vår, noe er utsolgt, men skjorter og tepper finnes på lager hos www.barnigjen.no
DIY søm av bukser , leksjon 2, kommer snaaart!




lørdag 11. september 2010

DIY bukser leksjon nr. 1


Her kommer første leksjon i DIY søm av bukser. Mønsteret er selvfølgelig fra boken Barn Igjen.
Det er det samme mønsteret som brukes til buksene i nettbutikken. De er godt utprøvet og passer både for slanke og litt mer runde barn., men du kan selvfølgelig bruke et annet mønster for å følge min DIY. Først må du tegne mønsteret ut på matpapir. Jeg bruker matpapir for det holder lenger enn silkepapir. Som dere ser, bruker jeg ikke mye sømrom fordi jeg syr alle sømmene med overlocker. Har du ikke overlocker, klipper du 1 cm. sømrom. Jeg har lest på noen blogger at mine bukser er store, men klipper du for stort sømrom utgjør det ganske mye på vidden og lengden. Disse buksene er i deilig, myk cordfløyel og da må forstykkene og bakstykkene klippes i samme retning for å ungå farveforskjell. Det samme gjelder for lommene.

Du trenger skråbånd i passende farger. Lommene er klippet uten sømrom oppe og nede i lommeåpningen, kun 0.5 cm til sidesømmen og 1 cm helt øverst mot linningen.

Her har jeg klippet linninger og ribbekanter til buksebena. Linningen klippes 30% mindre enn buksevidden i livet og 20 cm høy. Ribbekanten klippes 10 cm. bred og varierende etter størrelsen, ca 50 % mindre enn benvidde. Strikken klippes 5 cm mindre en livvidden.
Tør ikke love når neste leksjon kommer, men jeg skal prøve å få det til i løpet av noen dager.


fredag 10. september 2010

Hvil i fred du gode, snille mann

I dag ble min datters svigerfar, min svigersønns far og mine barnebarns bestefar bisatt. Det var en nydelig, gripende og flott seremoni. Mitt barnebarn på 8.5 år hjalp til med å bære kisten ut av kirken. Det var hjerteskjærende, flott og rørende å se den lille gutten i rødrutet skjorte i sammen med de mørkkledde, voksne mennene bære kisten ut av kirken. Presten holdt en personlig, nydelig og hjertevarm preken over en flott mann som dessverre ikke er hos oss lenger. Jeg tror det er viktig for barn å få være med på alle livets faser. Da jeg var liten, skulle ikke barn være med i begravelser. De voksne dengang gjorde det selvfølgelig i beste mening, men jeg har alltid følt at folk liksom bare ble "borte" og at begravelser var noe forferdelig grusomt som barn ikke skulle være med på. Jeg tror det er viktig at barn får bearbeide sorgen på samme måte som oss voksne og sagt farvel på en god måte.

onsdag 8. september 2010

Arne og Carlos


Den norsk svenske designer duoen Arne og Carlos har stikket 55 julekuler som de viste på Gave & Ineriørmessa. De kommer med en hobbybok hvor julekulene skal være med.


Spennende design inspirert av norske strikketradisjoner.

Flott herregenser. Lekkert mønster og funksjonell design.


Flott jakke fra den dyktige duoen.




Her er gutta fra sitt hjem i Etnedal med hvert sitt strikketøy. Genseren som Arne har på seg er inspirert av Mariusgenseren og datateknologi. Megakult, spør du meg.



tirsdag 7. september 2010

Råtøff dame

Kilder:Aftonbladet og Wikipedia
Eva Joly født på Grünerløkka i 1943, tidligere forhørsdommer og korrupsjonsjeger i Frankrike.
Når andre på hennes alder går av med pensjon, stiller dama som presidentkandidat i Frankrike for miljøpartiet De grønne. Hun sitter også i Europaparlamentet for samme parti. Nylig har hun gått ut i pressen med refs av Sarkozy for hans utvisning av ca. 700 sigøynere, eller romfolk som er den korrekte betegnelsen, og beskylder han for å være svært facistisk og rasistisk. Det gufser kald i Europa. Godt vi har sånne råkule damer som Eva.

fredag 3. september 2010

Inspirert av småbarnsrabbel


"Nytt" service designet av Jarl Fernaeus for Hackefors. Igjen imponerer broderfolket med spennende design. Former fra 50-tallet har fått ny dekor, inspirert av designerens 2 år gamle sønns rablinger med tusjpenn. Serviset heter Arabella. Me like!

torsdag 2. september 2010

Camp Cirrus











Bilder:www.campcirrus.se

Viser noen produkter fra et nystartet svensk designfirma som heter Camp Cirrus. Lekre ting.
Svenskene kan det med stofftrykk. Hos broderfolket er det fortsatt mange testiltrykkerier som er i drift. Vi har også funnet vårt trykkeri som holder på å trykke våre stoffer. Det tok lang tid og mange mailer for å finne det rette, allerhelst ville vi ha trykket i Norge, men alle har dessverre flagget ut. Vi funderer på å få laget noen brett av stoffene. Hva tror dere om det?



onsdag 1. september 2010

Spennende strikk

Jeg kom tilfeldigvis over en svensk strikkeside fra en tekstilkunstner som heter Katrin Bawah.
Hun har også lagt ut noen gratis oppskrifter. Ta en titt på www.katrinbawah.se absolutt inspirerende og fargerikt.